Ingredientele periculoase din cosmetice


Adev fata a cosmeticii

Ingredientele periculoase din cosmetice

de Judi Vance

Traseul parcurs în investigarea cosmeticelor a început acum aproape zece ani atunci când mi s-a spus că nu-mi voi putea recupera sănătatea. Sufeream de sindrom astenic, fibromialgie, lupus, artrită reumatoidă, alergii și deficiență imunitară. Aveam aproape 10-12 atacuri de apoplexie in fiecare zi și umblam cu două bastoane. Întotdeauna am fost o utilizatoare serioasă de cosmetice și am început să suspectez lacul de unghii acrilic pe care îl foloseam de ani de zile, așa că am început să investighez ingredientele din aceste produse.

Ingredientele din cosmetice

after shaveCosmeticele sunt toate produsele pe care le aplicăm pe suprafața corpurilor noastre și includ: săpunul, pasta de dinți, șamponul, apa de gură, deodorantul și spuma de ras. Statele Unite au stabilit legi pentru etichetarea produselor în ultimii 20 de ani, dar în Canada nu există specificări pe etichete produselor privind componența acestora. Trebuie să facem cunoscut Ministerului Sănătății din Canada că avem nevoie să știm ce se află în componența acestor produse.

Moleculele care pătrund în corpul nostru

Atunci când cineva aplică pe suprafața pielii un strat de spumă de ras, chimicalele pătrund în piele și de aici intră în interiorul corpului, însă nu tot ce vine în contact cu pielea poate fi absorbit în interior. Unele molecule sunt prea mari pentru a putea face aceasta, însă unele sunt foarte mici și pot rămâne în corp pentru multe zile.

Aproape toți cred că pielea este o barieră perfectă, însă unul din mecanismele transportoare care fac să pătrundă aceste substanțe periculoase sunt foliculii de la nivelul tegumentar.

Sulfatul de sodiu (Sodium Lauryl Sulfate)

propylenglycolAcest compus are o acțiune foarte puternică de aderare pe diverse suprafețe și a fost dezvoltat pentru spălarea pavajelor de garaj. Problema cu acest produs este că deteriorează proteinele, iar corpul uman este făcut din proteine. Concentratul de sulfat de sodiu apare în șampoane, paste de dinți, loțiuni și creme.
Cercetările indică faptul că acesta produce distrugerea globilor oculari și a celulelor din întregul corp. Se poate amesteca cu alți compuși din recipient dând naștere nitrozaminelor care provoacă iritații și afecțiuni ale pielii. O asociație stomatologică din Japonia a testat sulfatul de sodiu pe bacterii și a aflat că acesta produce mutații, ceea ce înseamnă că modifică structura genetică a celulei. La copiii sub șase ani doar absorbția acestui produs la nivelul scalpului în fiecare zi este suficient pentru a împiedica interacțiunea normală a proteinelor ochiului.

Aceste ingrediente distrugătoare sunt interzise în Europa și în America Centrală. Sulfatul de sodiu care este o substanță adezivă toxică (la care dacă i se adaugă alcool etilic este și mai otrăvitor) este folosit în șampoane și paste de dinți.

Propilenul glicol (Propylene Glycol)

Acesta este un antigel, iar dacă se varsă pe undeva prin garaj îl spălăm imediat deoarece știm destul de bine că pisicile și câinii pot muri din cauza lui. Producătorul de propilen glicol, menționează direct pe etichetă că dacă acesta ajunge în contact cu pielea provoacă imediat afecțiuni ale ficatului și distrugerea rinichilor.

Propilenul glicol are proprietatea de pătrunde prin piele direct în circuitul sanguin și de aici în întreg corpul. Ajuns la nivelul creierului alterează undele cerebrale producând stări de anxietate. Propilenul glicol este folosit în produsele cosmetice, la fel și în produsele alimentare, cum ar fi înghețata sau prăjiturile. Acesta este un stabilizator și menține cremele. Practic este folosit în fiecare ruj de buze existent pe piață, astfel că de aici pătrunde direct în sistemul limbic al creierului.

Coloranții

Am folosit ruj timp de ani de zile, însă acum am renunțat. Nu am încredere în recomandările nimănui. Dacă verificați FD & C Red nr. 3 veți vedea că se găsește într-un număr mare de cosmetice, iar dacă este pus în contact cu țesutul mamar, rezultatul este cancerul de sân. Acest compus este încă pe piață cu toate că știm că provoacă cancer.

Lacul pentru unghii

Unghiile la rândul lor absorb chimicalele din lacul de unghii, acetona folosită la îndepărtarea lacului sau gelul pentru unghiile acrilice.

Poluanții

Aceștia nu apar pe eticheta produselor. Nu producătorul de cosmetice este cel ce provoacă contaminarea cu aceste substanțe ci furnizorii de materii prime. Ceea ce se dorește în momentul de față în industrie este epurarea de poluanți a acestor materii prime. Contaminarea poate apărea sampondatorită curățării plantelor sau de la solvenții pe care ei îi folosesc, prin urmare majoritatea produselor de pe piață sunt contaminate. DEA (dietanolamina) este folosită la scară mare în șampoane, iar cercetătorii au raportat că DEA, cu sau fără catalizatori, reacționează cu nitrogenul, conținând molecule în același recipient și dă naștere la nitrosamine care odată pătrunse în corp devin cancerigene.

Unele ingrediente care nu sunt periculoase singure se pot modifica în prezența altor compuși, producând formaldehida sau un alt produs chimic poluant. Intr-un studiu recent s-au testat 54 de compuși de etilat și s-a găsit că toți 54 conțin nivele ridicate de dioxină (1,4) care este un xenoestrogen (exces de hormoni) puternic.

Xenoestrogenii

Femeile au foarte mari probleme astăzi din cauza tulburării nivelului hormonal cu PMS (sindrom pre-menstrual) și cu simptomele de la menopauză, iar acestea nu ar trebui să apară în mod normal, deoarece în țările din lumea a treia, China și Japonia, acestea sunt necunoscute.

Menopauza este o boală nord-americană și aceasta este o boală creată datorită uzului de produse cosmetice. Avem mari probleme cu sistemul hormonal și cu xenoestrogenii care afectează sistemul endocrin. Un xeno-extrogen comunică cu celulele din organism precum ar fi un estrogen.

Multe ingrediente din cosmetice au capacitatea de a fi un xenoestrogen. Dacă este găsit în șampon, acesta poate scădea nivelul de spermă al bărbatului. Și orice expunere în perioada de la naștere până la vârsta de 6 ani poate altera în mod definitiv nivelul hormonal al copilului. Astfel că eu întotdeauna spun : „Mamelor, dacă vreți ca fiii voștri să fie niște cowboy nu îi puneți în băi pline de șampon.”

Procedeul de extracție

Auzim destul de mult astăzi despre ingrediente de proveniență naturală, cum ar fi nucile de cocos. Dar pentru a extrage uleiul dintr-o nucă și pentru a-l pune într-o sticlă de șampon sau într-o cutie de cremă pentru față, acesta trebuie să treacă printr-un fel de proces chimic, și în acest proces, se formează multe substanțe poluante. Mulți dintre noi nu sunt conștienți că multe uleiuri esențiale și alte produse au fost extrase din plantă cu solvenți cum ar fi propilenul glicol și benzenul. Sunt modalități mult mai bune pentru a face aceasta, așa cum ar fi presarea la rece, extracția și distilarea naturală.

Parfumurile

Esențele parfumate merg direct în sistemul limbic al creierului. Un prieten apropiat care este un mare cercetător mi-a trimis câteva din tomografiile unor oameni, înainte și după ce au fost expuși la aceste substanțe volatile. Parfumurile și esențele sunt făcute astăzi din 5.000 de hidrocarburi care toate sunt sintetice. Nu există niciun trandafir presat în acea sticlă minunată.

Când corpul unei persoane începe să cedeze, primul lucru care se întâmplă este că aceștia devin sensibili la mirosurile de parfumuri, sprayuri, detergenți de haine. Noi de fapt absorbim și inhalăm toate aceste substanțe, și Agenția pentru Protecția Mediului le nominalizează ca fiind cauzatoare de disfuncții nervoase, precum și probleme ale creierului și ei au investigat legătura dintre aceste esențe parfumate și scleroza multiplă, sindromul astenic si fibromialgia.

Tot ceea ce respiră o persoană trebuie să fie absolut natural, și dacă folosiți esențele parfumate trebuie să vă asigurați că ele nu au fost procesate cu vreun tip de solvent chimic, cum ar fi propilenglicolul sau benzenul.

Șamponurile pentru bebeluși și copii

Acestea conțin petrol, compuși chimici și sunt cancerigene. Deoarece șamponurile irită ochii bebelușilor, în ele este introdusă o substanță numită oxid etilenic. Căutați pe Internet și nu veți găsi nici măcar un singur raport care să vă spună că este cancerigen. Acesta este înlocuit cu dioxina.

O altă problemă cu produsele pentru bebeluși este că ele conțin o cantitate enormă de petrol, produse derivate, cum ar fi uleiul mineral, petrolatumul, produse derivate din petrol, ce pot fi contaminate cu hidrocarburi policiclice, cancerigene periculoase. Bebelușii nu au un sistem imunitar capabil să facă față la astfel de chimicale, așa că este foarte important ca toate produsele pentru bebeluși să fie reevaluate. Este suficient fluor intr-un tub de pastă de dinți pentru a ucide un copil mic. Copiii uneori iau prea multă pastă de dinți pe periuță din care înghit foarte mult.

Prescripții pentru amestecuri

Cartea mea are un capitol cu prescripții pentru a vă face propriile voastre cosmetice, însă problema cu a face propriile cosmetice este că uleiurile din creme sunt atât de concentrate încât acestea nu permit pielii dumneavoastre să respire și să elimine toxinele, astfel că trebuie să fiți foarte atenți. În aceste zile, cremele sunt făcute pe bază de silicon care formează o crustă care permite pielii să respire.

Să curățăm produsele

Ingredientele cosmetice nu sunt controlate de guvern. Industria se controlează singură. Voi înșivă trebuie să vă informați și să cereți producătorilor să folosească ingrediente sigure și metode de fabricație sigure cum ar fi prelucrarea în vacuum pentru a evita contaminarea. Aceasta va crește prețul materiei prime de circa cinci ori, însă industria cosmetică în mod obișnuit va cheltui doar între 5 și 15 cenți pentru ingrediente, restul este doar profit, așa că este destul loc pentru schimbare.

Fiți la curent cu ultimele informații și schimbări care au loc în cosmetică prin consultarea gratuită a anunțurilor publicate în The Cosmetic Health Report care menține etalonul în ce privește companiile producătoare de cosmetice, produse publicitare, informații la zi, rețete cosmetice și seminarii gratuite.

Acest articol a fost scris de Judi Vance și se poate găsi la consumerhealth.org. Judi Vance și-a dedicat viața informării publicului cu privire la ingredientele periculoase din cosmetice. In prezent ea desfășoară o campanie pentru interzicerea tuturor acestor produse periculoase. Ea publică o revistă de informare numită The Cosmetic Health Report și este autoarea cărții Beauty to Die For: the Cosmetic Consequence.

*********************************************************************************************************************

Articolul este conceput de o terță persoană. Nefiind o producție a solascriptura.eu specificăm faptul că susținem cele prezentate, dar nu și toată munca, stilul de viață, sau orice alt material ce aparține autorului.

Comments & Responses

Leave a Reply