Excitotoxinele – efectul distrugător asupra minții


Dumnezeu comunică cu noi prin intermediul minților noastre – prin capacitatea de raționare a lobului frontal. Dacă despre anumite ingrediente alimentare se știe că ucid celulele nervoase ale creierului, atunci consumarea acelor alimente va avea ca rezultat inevitabil scăderea capacității de comunicare cu Spiritul Sfânt. Problema alimentației, este una cât se poate de serioasă și are consecințe eterne.

Vrăjmașul ne seduce cu ispite care implică cele cinci simțuri ale noastre – în special gustul. Multe cuvinte de avertizare sunt găsite in Scriptură și Inspirație cu privire la apetit. Alegerile pe care le facem cu privire la alimentație nu doar că privesc sănătatea noastră fizică ci de asemenea și binele nostru spiritual. Neglijarea trupurilor noastre și nepăsarea în slujirea față de Hristos și jertfa Sa constituie un păcat.

Având mesajul prețios cu privire la sănătate, mesaj care ne-a fost dat, creștinii ar trebui să fie cei mai sănătoși oameni de pe Pământ. Planul divin a fost făcut atât de clar încât nimeni nu mai poate fi în confuzie cu privire la această problemă : “Cerealele, fructele, nucile și vegetalele constituie dieta aleasă pentru noi de Creatorul nostru. Aceste alimente, pregătite într-un mod simplu și natural, pe cât este de posibil, sunt cele mai hrănitoare și sănătoase (Ministry of Healing 295-296).

Combinațiile simple de nuci, cereale și fructe pregătite cu gust și îndemânare se vor recomanda singure … (Counsels on Diet, 268).

Unele ingrediente alimentare interferează direct cu trupurile și mințile noastre. Aceste ingrediente sunt cunoscute ca neurotoxine, deoarece sunt toxice pentru sistemul nervos. De asemenea acestea se mai numesc și excitotoxine, deoarece supra-activează celulele nervoase ale creierului până în punctul în care acestea mor.

Ce sunt excitotoxinele ?

Cele mai cunoscute neurotoxine care se găsesc în alimente sunt monoglutamatul de sodiu (MSS – acidul glutamic), aspartamul (acidul aspartic) și fermenții. Dr. Russell Blaylock – neurochirurg, nutriționist și autor al Excitoxins: The Taste That Kills (Excitoxinele: Gustul care ucide) spune că acest grup include de asemenea proteina hidrolizată și orice tip de extract de ferment. Aspartam

Unele neurotoxine sunt ascunse în alimente sub termenul de condimente, arome naturale sau arome artificiale. Ultima dintre acestea se poate găsi în cele mai multe dintre preparate alimentare inclusiv supe și în mod deosebit în preparate alimentare de origine vegetală cum ar fi înlocuitorii cărnii.

MSG și fermenții sunt predominanți în alimente sărace in grăsimi sau lipsite total de grăsimi, în mâncarea ambalată sau în cinele de la restaurantele de tip fast-food, acolo unde se servesc cine instant ca supe sau tăieței. Chiar și alimentele pentru nou născuți și copii mici, pot conține atât MSG cât și aspartam procesat. Aspartamul este termenul tehnic pentru denumirea îndulcitorilor artificiali cum ar fi Spoonful, NutraSweet, Equal, EqualMeasure și alții.

Riscuri asupra sănătății

Pericolele pe care le aduc excitoxinele asupra sănătății sunt semnificative și bine documentate. Pe la începutul anilor 1980 au apărut primele dovezi cu privire la efectele monoglutamatului de sodiu, cum ar fi leziunile cerebrale.

O cantitate uriașă de dovezi apare în legătură cu neurotoxinele și simptomele unor boli cum ar fi: insomnia, depresia, tulburările de vorbire, astenia, nervozitatea, pierderea vederii sau auzului, anxietatea, astmul, amețelile, durerile articulare, Parkinson, ALS, atacul de apoplexie, leucemia, toate tipurile de cancer, artrita reumatoidă, migrenele, Alzheimer etc. …

În Statele Unite incidența și reacțiile severe ale organismului uman în urma consumării de acid glutamic MSG au crescut atingând o cotă alarmantă. Însă atât guvernul SUA cât și comunitatea medicală au :

(1)    ignorat literatura care raporta reacții adverse după consumarea de acid glutamic

(2)    ignorat rapoartele consumatorilor care indicau reacții adverse

(3)    ignorat dovezile care evidențiau că acidul glutamic ucide celulele nervoase și provoacă tulburări neuro-endocrine în cazul animalelor de laborator

(4)    ignorat o creștere a evidențelor care indicau o legătură între nivelul crescut de glutamat de la nivelul creierului și bolile neurologice cum ar fi Alzheimer și ALS.

Legătura dintre MSG și obezitate este de asemenea interesantă. Cercetătorii au creat șoareci și șobolani obezi în cercetările lor asupra dietelor sau diabetului, prin injectarea lor la naștere cu MSG. MSG crește în mod excesiv cantitatea de insulină secretată de pancreas, producând obezitatea. Rozătoarele au devenit de asemenea rezistente la insulină. Introducând la scară generală excitotoxinele în rezervele de hrană, nu este de mirare atunci că rezistența organismului uman la insulină crește rapid, înmulțind rata diabeticilor și obezitatea. În mod ironic, dietele pe baza de sucuri care conțin aspartam, determină creșterea în greutate în același fel în care excitotoxinele îi îngrașă pe șobolani.

Dieta pe bază de sucuri

Mulți oameni adoptă o dietă pe bază de sucuri, crezând că acestea sunt mult mai sănătoase decât sucurile care sunt îndulcite pe bază de zaharuri, însă și aceste sucuri conțin aspartam.

“De asemenea știm că există tipuri lichide de excitotoxine cu mult mai toxice, din cauza absorbției rapide și a nivelului ridicat din sânge” spune Dr. Blaylock un neurochirurg. Mărcile obișnuite de sucuri la fel ca sucurile de fructe au “arome naturale” în compoziția lor. Înainte de a bea din aceste băuturi ar trebui să adresăm câteva întrebări producătorului.

Să luăm în considerare lezarea fizică și psihică a milioane de consumatori care fără să știe beau un suc plin de excitotoxine la un fast-food unde consumă o hrană plină de excitotoxine. Blaylock spune că excitotoxinele pot crea leziuni ale creierului similare cu cele din scleroza multiplă (MS).

Când aspartamul este combinat în alimentație cu glutamatul de sodiu (MSG) tensiunea arterială crește peste nivelul normal. Odată ce bariera protectoare de sânge a creierului este distrusă, ca în scleroza multiplă, aceste excitotoxine pot intra în mod liber prin locul distrus, mărind leziunea produsă în creier.

Prin 1996 s-a demonstrat că leziunile produse asupra învelișului axonilor în cazurile de scleroză multiplă erau în legătură cu receptorii impulsurilor nervoase de la nivelul primului strat de celule implicat. Distrugerea învelișului de mielină ale fibrelor nervoase caracteristice acestui tip de boală duce la moartea acestor celule în zona leziunilor (numite plăci). Mult mai mult, aceste studii au arătat că moartea acestor celule importante este rezultatul unei expuneri excesive la excitotoxine.

Înlocuitorii pentru carne

Cei care au ales vegetarianismul cu scopul de a evita pericolele unei diete bazate pe carne trebuie să evite de asemenea capcanele mortale ale înlocuitorilor pentru carne ca echivalentele pentru carne. Excitotoxinele din aceste alimente, distrugătoare ale celulei nervoase, nu doar că stimulează apetitul ci de asemenea provoacă dependența alimentară.

Unele magazine de „mâncare sănătoasă” comercializează înlocuitori pentru carne de origine vegetariană, de obicei preparate pe bază de soia. Acestea sunt vândute cu scopul de a sprijini trecerea de la o dietă pe bază de carne la diete vegetariene. Totuși, fiecare etichetă pe care sunt menționate ingredientele conține fără excepție și neurotoxine. Pe lângă numeroase ingrediente periculoase cum ar fi zahărul rafinat și propilenul, etilenul glicol (care este folosit in antigel), înlocuitorii cărnii mai conțin și MSG. Fermenții sunt de asemenea un ingredient comun. Pe unele ambalaje se poate vedea „fără MSG” însă aceste menționări sunt înșelătoare deoarece MSG este înlocuit printr-o altă excitotoxină și anume extractul de gluten. Doar cei care sunt destul de bine informați sunt conștienți de natura înșelătoare a acestor afirmații; cei care cred ce scrie pe etichetă riscă să aibă parte de leziuni ale creierului.

Produsele din proteine vegetale

Produsele din proteine vegetale și cele pe bază de proteină izolată din soia utilizate de unii vegetarieni ca înlocuitori principali pentru carne în chili, umpluturi, garnituri, chiftele. Aceste proteine vegetale precum și cele din soia sunt extrem de procesate. Prin acest proces de fabricare au fost înlăturate toate vitaminele, mineralele, grăsimile, aminoacizii și enzimele. Ceea ce a mai rămas este doar un produs sintetic pe care corpul uman nu îl poate recunoaște sau utiliza. Acesta este un stresor al organismului mai degrabă decât un ajutător.

Să ne aducem aminte, sfatul pe care ni l-a dat Dumnezeu este hrana simplă, preparată în mod simplu. Mult mai nutritivă, mai digerabilă, fără proteine concentrate, alternativa există. Alimente ca cereale neprocesate și legume care nu obosesc ficatul și organele digestive precum o fac cele procesate. Același lucru se aplică și înlocuitorilor pentru carne care conțin gluten concentrat. În timp ce aceste alimente nu conțin întotdeauna excitotoxine, ficatul este suprasolicitat și încearcă să scape organismul de proteina străină, de origine sintetică. În schimb o dietă simplă și variată bazată pe legume, vegetale și nuci ne poate oferi proteina de calitate superioară de care avem nevoie fără a leza organele noastre digestive.

Ce este de făcut ?

Este important că am învățat să mâncăm alimente necontaminate, să citim etichetele în mod scrupulos (având în minte binele nostru spiritual și fizic) și să-i educăm pe alții. În războiul spiritual în care ne aflăm, dacă permitem ca creierul nostru să fie distrus prin neurotoxine, cine dintre noi poate risca să piardă un singur cuvânt din ceea ce ne vorbește Spiritul astăzi? Acum că am aflat care sunt consecințele spirituale și fizice, noi trebuie să ne schimbăm căile noastre, ferindu-ne de excitotoxinele din substituenții pentru carne, de alimentele ambalate, de fast-food-uri, de îndulcitorii artificiali și de orice altceva de felul acesta. Cine dintre noi va cumpăra mâncare pentru a o pune în trupurile noastre – Temple ale lui Dumnezeu – fără a citi mai înainte eticheta și de a respinge acele alimente care conțin ingrediente periculoase ? Cine dintre noi vrea să fie responsabil pentru consecințele spirituale cunoscând că oferirea sau consumul de astfel de alimente va avea drept rezultat boala și distrugerea minții ? Sunt multe capcane pentru picioarele noastre însă Dumnezeu este credincios. El a avut grijă ca să ofere cunoștință, discernământ și înțelepciune pentru cei ce caută o cale mai bună. Fie ca toți să avem parte de harul Său ca să mergem pe această cale. “Preaiubitule, doresc ca toate să-ți meargă bine și să fii sănătos, tot așa cum îi merge bine și sufletului tău ( 3 Ioan 2).”

Dacă va plăcut acest articol, împărtășiți-l cu un prieten. Verificați site-ul nostru pentru mai multe informații cu privire la sănătate.

 

Comments & Responses

Leave a Reply